Tenzij je al heel veel taarten en maaltijden hebt bereid en dus al een hoop dingen uit je hoofd weet kun je niet veel zonder recept. Zelfs professionele koks moeten af en toe nog even kijken hoeveel bloem, suiker of boter er voor een bepaalde bodem of vulling precies nodig is of hoe lang iets in de oven moet. Daarom kan het handig zijn om verschillende recepten bij de hand te hebben. Maar waar vind je nou de beste recepten? Wat is belangrijk bij het volgen ervan? En moet je je er per se aan houden? Daar willen wij je graag iets meer over vertellen.
Receptenboeken
De meest bekende vorm van recepten zijn receptenboeken. Er is een oneindige hoeveelheid receptenboeken waar je uit kunt kiezen en ieder daarvan heeft net een iets andere focus. Er zijn bakboeken die focussen op taarten, koekjes, cakes en andere dingen die in de oven moeten. Er zijn ook kookboeken die ervoor zorgen dat je een lekkere maar ook gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Er zijn zelfs speciale kookboeken voor diëten, lactose vrije gerechten, vegetarische alternatieven en nog veel meer. Receptenboeken staan ook nog eens heel leuk in een boekenkast of open gedeelte van je keukenkastje. En op deze manier heb je altijd een recept bij de hand als je eens iets anders wilt dan de generieke Hollandse pot die al zo’n beetje iedere avond op tafel staat.
Online Recepten
Als je gewoon eens een lekkere maaltijd nodig hebt voor een etentje ga je natuurlijk niet een heel kookboek aanschaffen als je al weet dat je die daarna haast nooit meer gaat gebruiken. In dat geval kun je online op zoek gaan naar recepten. Dit is ook een handige optie als je een iemand op bezoek krijgt met een bepaalde etensvoorkeur, -afkeur of dieet en je de maaltijd daarop aan wilt passen. Of je nou een Italiaanse, Griekse, Thaise, Chinese of Japanse maaltijd zoekt, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel online. Er zijn recepten met rijst, aardappels, pasta en vele andere soorten ingrediënten. Een website zoals Recepten.com kan je vast wel van wat lekkere ideeën voor hoofdmaaltijden, broodmaaltijden of desserts voorzien. Ook kun je daar vaak de ingrediënten vinden die je nodig hebt voor de maaltijd.
Oude Recepten
Bepaald eten kan gepaard gaan met herinneringen. Kun je je bijvoorbeeld nog het traditionele Kerstdiner herinneren wat je ouders of grootouders ieder jaar verzorgden? Misschien is er wel een bepaalde soep of groente die alleen op een bepaalde manier smaakt als ie klaargemaakt wordt hoe je oma of moeder dat altijd deed. In dat geval kun je misschien van hen ook eens horen hoe een bepaalde taart ook alweer werd gebakken. Misschien kun je wel zelf een receptenboek samenstellen van recepten die iedereen in je familie kent maar nooit daadwerkelijk zijn opgeschreven. Zo zorg je ervoor dat de recepten niet verloren gaan maar juist bewaard worden voor toekomstige generaties zodat zij ook van jullie familierecepten kunnen genieten. Misschien heb je zelf ook nog wel een speciaal recept om toe te voegen.
Hopelijk kun je op deze manieren wat nieuwe recepten leren om af te wisselen met wat je sowieso al beheerst. Misschien bedenk je zelf ook nog wel wat variaties op deze recepten. Succes met koken en vooral: eet smakelijk!