Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, wil dat niet zeggen dat je niet af en toe wat lekkers mag. Veel mensen denken dat een kwarktaart niet meer tot dat lekkers behoort en dat is jammer. Want met een beetje fantasie kun je heel goed een koolhydraatarme kwarktaart bereiden.
Koolhydraatarm dieet
Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, vallen af doordat ze minder koolhydraten opnemen dan dat ze verbranden. De vetverbranding wordt optimaal gestimuleerd. Het is dan wel heel belangrijk dat je het aantal koolhydraten zo laag mogelijk houdt en vooral complexe koolhydraten nuttigt.
Een koolhydraatarm dieet is momenteel erg populair, omdat veel mensen er succes mee boeken én omdat het je in staat stelt nog gewoon lekker te blijven eten. Zolang je voeding maar op de juiste manier gebruikt. Dat betekent vooral: geen toegevoegde suikers gebruiken!
Koolhydraatarm gebak
Wat dat betreft is er een breed scala een koolhydraatarm gebak ontstaan. Lekker voor bij de koffie of gewoon tussendoor. Het recept voor koolhydraatarme kwarktaart zal daarom gretig aftrek vinden onder de mensen die momenteel dit dieet volgen.
Het recept voor koolhydraatarme kwarkaart
Zelfs mensen die niet aan een koolhydraatarm dieet zitten, zullen van deze gezonde kwarktaart smullen.
Je hebt nodig:
• 2 bakjes Griekse yoghurt of magere kwark (bakjes van ca 500 gram)
• 1 pakje gelatine (12 blaadjes)
• zoetstof naar smaak
• 250 ml slagroom
• 150 gram gemengde noten (onbewerkt)
• 1 theelepel vanille-extract (alleen als je dat lekker vind)
• ca 10 aardbeien
• 30 gram roomboter
Bereiding van de bodem
Maal de moten goed fijn in een blender of andere keukenmachine. Laat de boter smelten in een steelpan of in de magnetron. Voeg hier vervolgens het notenmengsel aan toe. Eventueel doe je er ook wat zoetstof bij, maar pas op dat dit niet teveel wordt!
Doe wat bakpapier in de vorm van je kwarktaart en vet deze in. Verdeel het mengsel van boten en noten over de bodem en druk het goed aan. Laat dit circa 30 tot 40 minuten afkoelen in de koelkast. Het zal daardoor opstijven en een stevige bodem vormen.
Bereiding van de kwarkvulling
Haal de gelatine los en doe ze in een grote kom met koud water. Laat het hier ca 5 minuten staan.
Doe vervolgens 150 ml van de slagroom in een steelpan en warm dit op, zonder te koken(!). Roer hier het vanille-extract (naar keuze) door. Roer de gelatine goed door en draai het vuur dan uit. Laat de gelatine afkoelen.
Leg de kwark in een schaal en doe hier een beetje zoetstof bij. Doe ook het restant van de slagroom erbij en klop dit op. Zoet het op smaak.
Doe de opgeklopte slagroom bij de kwark en spatel dit goed door de gelatine heen (als deze afgekoeld is).
Proef de kwarkvulling alvorens hem over de notenbodem te gieten. Nog niet zoet genoeg? Doe er dan wat zoetstof bij.
Vul de notenbodem met de kwarkvulling en zet het geheel ruim een uur in de koelkast. Snijd dan de 10 aardbeien in kleine partjes en strooi die uit over de kwarktaart. Voor de garnering kun je natuurlijk ook andere fruit- en/ of nootsoorten gebruiken!
Koolhydraatarm, omdat?
Waarom is dit recept koolhydraatarm? Het merendeel van de koolhydraten zit hem doorgaans in de bodem van de kwarktaart. De vulling is vooral zuivel en bevat dus veel eiwitten. Maar de notenbodem vervangt heel veel koolhydraten. In noten zitten nauwelijks tot geen koolhydraten, maar wel veel eiwitten. Als je geen zin hebt om zelf noten te blenderen, kun je ook amandelmeel of hazelnotenmeel in de supermarkt of speciaalzaak kopen.