1. Vanille

Vanille is een van de meest complexe smaken in de wereld. Oorspronkelijk uit Meso-Amerika, zijn vanillestokjes een onderdeel van een orchidee plant, en kunnen alleen bestoven worden door kolibries! Ze worden geplukt als ze nog onrijp zijn, gerijpt in heet water en gedurende een half jaar gedroogd, waarna ze hun iconische zwarte en gerimpelde uiterlijk krijgen.

De binnenkant van een vanillestokje is gevuld met honderden kleine, geurige zaadjes. Dit zijn de zwarte puntjes die je ziet in vanille-ijs of creme anglaise van goede kwaliteit. De smaak is zeer krachtig, en een kleine hoeveelheid van de zaadjes gaat al ver.

Vanille is verkrijgbaar in drie verschillende vormen en voor drie verschillende prijzen:

Hele vanillestokjes zijn het duurst, maar geven de rijkste smaak en aroma. Veel thuiskoks parfumeren hun suiker door hun overgebleven vanillestokjes in de pot te begraven om vanillesuiker te maken.

Vanillepasta is een geconcentreerd extract dat een pure smaak geeft, maar het is houdbaar en minder duur dan vanillestokjes.

Vanille-extract is een hoofdbestanddeel in gebakken producten, van chocoladekoekjes tot cheesecake. Het wordt gemaakt door vanillebonen in alcohol te weken. Sommige bakkers maken hun eigen vanille-extract (het is zo gemakkelijk).

Als je vanille-extract koopt, kijk dan goed op het etiket. Veel producten met het etiket “vanille aroma” bevatten helemaal niets van de echte vanille orchidee plant. Echte vanille wordt altijd geëtiketteerd als een extract.

Probeer vanille eens in ouderwetse kokosroomtaart.

2. Kaneel

Er zijn twee verschillende vormen van kaneel: Ceylon en cassia. Beide zijn afkomstig van de bast van de cinnamomum boom, maar hebben een verschillende oorsprong. Ceylon kaneel, de zeldzaamste van de twee, komt uit Sri Lanka en heeft een mild maar heerlijk aroma en smaak. Cassiakaneel, wat u waarschijnlijk in uw kast hebt staan, komt oorspronkelijk uit China en heeft een sterkere smaak dan zijn subcontinentale neef.

Omdat hele en gemalen kaneel verschillende toepassingen hebben, is het een goed idee om beide in uw kruidenkastje te hebben. Gemalen kaneel is ongeveer 6 maanden houdbaar, terwijl de kaneelstokjes ongeveer twee keer zo lang houdbaar zijn.

3. Nootmuskaat

Nootmuskaat is eigenlijk de pit van Myristica fragrans, de vrucht van een groenblijvende plant die oorspronkelijk van de eilanden van Indonesië komt. De vrucht zelf is zeldzaam buiten de eilanden, maar het zaad ervan is eeuwenlang zeer gewild gebleven. Het is een pion geweest in oorlogen. Het is gebruikt als wierook, medicinaal en in schoonheidsproducten. Vandaag de dag is het een herkenbaar ingrediënt in alles van chai thee tot bechamelsaus. Het is te vinden als ingrediënt in talloze kruidenmengsels, van pompoentaart tot garam masala.

Tip: https://www.naturalspices.nl/garam-masala-kruiden 

Als je een echte fan bent van deze warme en houtachtige specerij, kun je hele nootmuskaat in een luchtdichte pot in je voorraadkast bewaren. Het blijft langer vers en heeft een meer uitgesproken smaak. Rasp gewoon de hoeveelheid die je nodig hebt voor je recept (met een rasp of met het fijnste raspoppervlak van je doosrasp) en doe de ongebruikte nootmuskaat terug in het potje voor de volgende keer. Een beetje nootmuskaat gaat lang mee, dus met een paar nootmuskaatjes kun je de hele feestdagen vooruit.

4. Gember

Gember komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar wordt nu over de hele wereld veel gebruikt. Het is gemakkelijk om zowel verse gember als gember in poedervorm te vinden, maar de twee zijn totaal verschillende producten.

Gember in poedervorm is veel sterker van smaak dan de verse wortel. Het kan worden gebruikt om warmte en pit te geven aan elk herfstdessert en is een belangrijk ingrediënt van veel kruidenmengsels. Indien goed bewaard, is gedroogde gemalen gember tot drie jaar houdbaar.

Gedroogde gember komt het best tot zijn recht in zijn product met de gelijknamige naam: peperkoek. Van knapperige koekjes tot schattige peperkoekhuisjes, deze gezellige lekkernij staat synoniem voor koel weer.

Uitgelicht: https://www.naturalspices.nl/kruiden-specerijen 

Gekristalliseerde of gekonfijte gember kan aan bijna alle baksels worden toegevoegd om ze een heldere en pittige vleug herfstsmaak te geven. Je kunt ook een beetje over glazuur strooien als een smakelijke, decoratieve toets, zoals in deze Pumpkin Ginger Cupcakes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.